The FDA has approved the first genetically modified animal -- a kind of salmon -- meant to feed people. WebMD has the details.
From: http://www.webmd.com/food-recipes/20151119/genetically-modified-salmon-fda?src=RSS_PUBLIC
Find information about health and nutrition from various and reliable sources all over the world, in just one site. World's latest headlines all in one place.
The FDA has approved the first genetically modified animal -- a kind of salmon -- meant to feed people. WebMD has the details.
Η καλή απόδοση σε ένα άθλημα εξαρτάται κυρίως από 2 παράγοντες, που είναι Α) το γενετικό υπόβαθρο του αθλητή και Β) η προπονητική του κατάσταση. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική επίδραση στην αθλητική απόδοση έχει η διατροφή του αθλητή. Ένας παγκοσμίως γνωστός αθλητίατρος Ολυμπιακών αγώνων, ο L. Prokop, έχει επισημάνει ότι ακόμη κι ένα πολύ μικρό λάθος, φαινομενικά αμελητέο, στη διατροφή του αθλητή μπορεί να καταστρέψει πολλούς μήνες ακόμη και χρόνια σκληρής προπόνησης.
Η μη ισορροπημένη διατροφή ενός αθλητή, μπορεί να χαρακτηρίζεται από μειωμένη ή υπερβολική πρόσληψη τροφής. Οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταστάσεις μπορεί να είναι επιζήμια για την αθλητική απόδοση. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή ενέργειας, αδυναμία ρύθμισης του μεταβολισμού κατά την άσκηση και μειωμένο ρυθμό σύνθεσης βασικών σωματικών ιστών. Ενώ, η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες αλλαγές στη σωματική σύσταση και να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες.
Οι ενεργειακές ανάγκες του αθλητή εξαρτώνται από την ηλικία, το ύψος, το φύλο, το σωματικό βάρος, το προπονητικό πρόγραμμα, την ένταση και τη διάρκεια του εκάστοτε αθλήματος. Επομένως, η ισορροπημένη διατροφή για έναν αθλητή είναι μείζονος σημασίας προκειμένου να προσλάβει ποσοτικά και ποιοτικά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μία δίαιτα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των αθλητών ταυτόχρονα, ιδίως σε περιπτώσεις ομαδικών αθλημάτων.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας. Στο ανθρώπινο σώμα αποθηκεύονται στους μύες και στο ήπαρ με τη μορφή γλυκογόνου. Ωστόσο, τα αποθέματα υδατάνθρακα μπορούν να εξαντληθούν κατά τη διάρκεια μίας ημέρας σκληρής προπόνησης. Επομένως οι αθλητές πρέπει να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων από διάφορες τροφές, όπως δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, φρούτα κλπ. προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου (στην παραπάνω διαδικασία συμβάλλει και η επαρκής πρόσληψη ενέργειας).
H πρωτεΐνη θεωρείται ως θρεπτικό συστατικό κλειδί για την βέλτιστη αθλητική απόδοση για όλους τους αθλητές, όλων των αθλημάτων. Τα αμινοξέα, που είναι οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών, αποτελούν δομικά στοιχεία για τη σύνθεση νέων ιστών, ενώ συμμετέχουν στην επιδιόρθωση των τραυματισμένων ιστών. Επίσης, τα αμινοξέα αποτελούν δομικά συστατικά των ορμονών και ενζύμων που ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Επιπρόσθετα, η πρωτεΐνη αποτελεί μια μικρή πηγή ενέργειας των μυών. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το λίπος αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τα λίπη αποτελούν πηγή ενέργειας για τα κύτταρα, είναι συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και αποτελούν πρόδρομες ενώσεις ορμονών. Η διατροφική κατανάλωση λίπους συστήνεται να καλύπτει ως το 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και να προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα, λιπαρά ψάρια κλπ.).
Συνοψίζοντας, το κλειδί για την ασφαλή διατροφή του αθλητή είναι να τρώει μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών, που θα διασφαλίσουν επιπλέον ότι προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων (π.χ. Σίδηρος, Ασβέστιο), αλλά και την καλή του ενυδάτωση, ενώ ορισμένες εξατομικευμένες διαιτητικές αλλαγές μπορούν να ωφελήσουν και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των αθλητών.
Βιβλιογραφία:
Το άρθρο Διατροφή και μέγιστη αθλητική απόδοση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia και το έγραψε ο/η Θεώνη Καπερώνη.
Report finds prescription painkillers, heroin largely to blame, with some states hit especially hard
WebMD has the details on a new study that finds that even if we all ate the same meal, our bodies would burn it differently and have different blood sugar levels afterward.
Drug marketed as Narcan offers new treatment option for family members or first responders
Experiment sheds light on how children in different countries react to being given more than their peers
But larger study needed to assess the effectiveness and safety of the implants
About 33,000 adults have signed up for dental insurance as an unsubsidized, optional benefit through Covered California.
The advocacy arm of the American Cancer Society said Wednesday that federal and state governments should move to restrict insurers from charging patients a percentage of the cost of their prescription drugs.
Preliminary study of new drug for RSV yields promising results, experts say
If you’ve never heard of the Nordic diet, you might imagine a plate of those Swedish meatballs sold at Ikea. But in fact, this eating style focuses on healthier fare, including plenty of plant-based foods that nutritionists always encourage us to eat. And while the data are limited so far, several studies suggest following a Nordic eating pattern may foster weight loss and lower blood pressure.
As the name suggests, the Nordic diet features foods that are locally sourced or traditionally eaten in Denmark, Finland, Iceland, Norway, and Sweden. Developed in collaboration with the acclaimed Copenhagen gourmet restaurant NOMA, the diet emphasizes the use of seasonal, healthy, regional foods. (It doesn’t necessarily represent how most Scandinavians eat on a daily basis, however.)
Nordic diet staples include whole-grain cereals such as rye, barley, and oats; berries and other fruits; vegetables (especially cabbage and root vegetables like potatoes and carrots); fatty fish such as salmon, mackerel, and herring; and legumes (beans and peas).
“The Nordic diet is a healthy dietary pattern that shares many elements with the Mediterranean diet,” says Dr. Frank Hu, professor of nutrition at the Harvard T.H. Chan School of Public Health. The Mediterranean diet — widely considered the best eating pattern for preventing heart disease — also emphasizes plant-based foods. Both diets include moderate amounts of fish, eggs, and small amounts of dairy, but limit processed foods, sweets, and red meat.
While the Mediterranean diet includes olive oil, the Nordic diet favors rapeseed oil (also known as canola oil). Like olive oil, canola oil is high in healthy monounsatured fat. But it also contains some alpha-linolenic acid, a plant-based omega-3 fatty acid similar to the omega-3 fatty acids found in fish. Of course, fatty fish — the richest dietary source of omega-3s — play a role in both Nordic and Mediterranean diets (try for two to three servings a week).
The Nordic diet also emphasizes high-quality carbohydrates: cereals, crackers, and breads made with whole-grain barley, oats, and rye. Americans may be familiar with Swedish Wasa crispbreads, most of which are made with whole grains. In Denmark, a dense, dark sourdough bread called Rugbrød is popular. These whole-grain foods provide a wealth of heart-protecting nutrients, including fiber, vitamins, minerals, and antioxidants.
Eating lots of berries is another unique aspect of the Nordic diet that may account for some of its health benefits. Research by Harvard scientists has linked eating plentiful amounts of berries (such as blueberries and strawberries) to less weight gain and a lower risk of having a heart attack. Berries are excellent sources of plant chemicals known as anthocyanins, which seem to lower blood pressure and make blood vessels more flexible.
The Nordic diet offers an added bonus: it’s environmentally friendly. For one thing, plant-based diets use fewer natural resources (such as water and fossil fuels) and create less pollution than meat-heavy diets. In addition, eating locally-produced foods also reduces energy consumption and food waste, says Dr. Hu. And while the Nordic diet makes sense for those living in Northern Europe, people everywhere can apply those same principles to their diet no matter where they live.
While the Nordic diet isn’t proven to prevent heart disease to the same extent as the Mediterranean diet, it’s clearly a step above the average American diet, which has too much processed food and meat to be considered good for the heart. “People who really like berries, rye bread, and canola oil should go ahead and enjoy a Nordic-style diet rather than waiting 10 years to get more evidence,” says Dr. Hu.
The post The Nordic diet: Healthy eating with an eco-friendly bent appeared first on Harvard Health Blog.